Trygghetsboende i Järvsö försenas efter överklagan

Det planerade trygghetsboendet på Stenevägen i Järvsö får skjutas på framtiden. Detaljplanen som nyligen klubbades igenom av kommunfullmäktige har överklagats.

Nu kan det ta flera år innan boendet blir verklighet.

På torsdagen gick tidsfristen för överklagande på detaljplanen för Stenevägen ut. Planen som har arbetats fram under ett och ett halvt år skulle möjliggöra Järvsös första trygghetsboende. I slutet av oktober antogs detaljplanen i kommunfullmäktige och bostadsbolaget Ljusdalshem var redo att köpa den kommunala marken och sätta i gång med projekteringen för bygget.

Men nu ser projektet ut att försenas då det kommit in en överklagan mot beslutet. Det är boende som höjer rösten mot projektet och anser att det ligger i farans riktning att Järvsö ska byggas sönder: "Vi vill ju ha hit flera turister och då kan vi inte bygga sönder vacker mark". Därtill varnar den klagande att många överväger att flytta ifrån Järvsö om planerna blir verklighet.

Enligt kommunens plan- och byggenhet är det inte så vanligt att antagna planer överklagas, men Richard Brännström som är vd på Ljusdalshem är inte överraskad.

– Nej, det här är spelets regler. Risken för överklagan finns alltid med i bakhuvudet. Som individ har man stor rätt att överklaga, säger vd:n som dock medger att han är besviken.

– Ja, det är jag. Jag hade gärna sett att det gått igenom på en gång, säger Richard Brännström.

Länsstyrelsen är de som prövar överklagan. Där jobbar juristen Caroline Näslund som säger att det normalt tar tre månader för myndigheten att fatta ett beslut, oavsett hur överklagan ser ut.

– Detta är en prioriterad ärendegrupp och det är så snabbt som det går, säger Caroline Näslund.

Hon har hand om det specifika ärendet, men har ännu inte satt sig in i frågan och kan därför bara svara generellt.

Enligt henne har Länsstyrelsen två alternativ, att avslå överklagan eller upphäva detaljplanen.

– Det finns inget mitt emellan. Om vi upphäver detaljplanen måste kommunen börja om från början, säger Caroline Näslund.

Om en individ påverkas väldigt negativt av en detaljplan, exempelvis om planen inte tagit hänsyn till befintliga äganderättsförhållanden, är det ett skäl för Länsstyrelsen att upphäva en detaljplan. I övrigt är möjligheterna små att få igenom en överklagan i det här skedet.

– Detaljplansprocessen är omfattande och det innebär att utrymmet som finns kvar i överklagandeprocessen är inte jättestort, säger Caroline Näslund.

Länsstyrelsen har redan tillfrågats under samråds- och granskningsprocessen av detaljplanen där de bevakar riksintressen såsom strandskydd och frågor rörande hälsa och säkerhet. Om det hade funnits några synpunkter skulle detta ha aviserats tidigare, enligt juristen.

Väljer Länsstyrelsen att avslå överklagandet återstår ytterligare en instans, mark- och miljödomstolen. Där brukar ett ärende ta sex till nio månader.

Om den antagna detaljplanen hade vunnit laga kraft direkt hade projekteringen satt i gång direkt. Då hade trygghetsboendet som väntas innehålla 24 lägenheter kunnat börja byggas efter sommaren 2016 och stå klart hösten 2017. Nu ställer Ljusdalshems vd Richard Brännström in siktet på hösten 2018 i stället. För han är övertygad om att detaljplanen kommer godkännas, även om det riskerar att ta tid.

– Men det hade varit roligt att komma i gång. För jag ser att det finns en väldigt stor efterfrågan. Jag har inte hört en enda negativ kommentar om att bygga trygghetsboende i Järvsö, tvärtom är alla positiva, säger Richard Brännström.

Erik Bergström