Stress och otillräcklighet för omsorgspersonal

Usla anställningsvillkor och dålig lön i kombination med en stressig arbetssituation, präglar vård- och omsorgspersonalen, menar debattörerna.

Det är dagens verklighet för Kommunals medlemmar som jobbar inom vård och omsorg – både kommunalt och privat. Dagligen rapporteras det om knappa resurser, brister och sönderstressad personal. Oroliga anhöriga och äldre som ytterst får bära konsekvenserna för en felstyrd verksamhet. Personalens känsla av och stress över att inte räcka till. Det är några exempel på vad som urholkar statusen för undersköterskorna. En situation som i allra högsta grad också påverkar de äldre som är i behov av kvalitativ vård och omsorg.

Äldreomsorgen är en slimmad verksamhet med små marginaler. Alltid ska det pressas lite till med delade arbetspass, ständiga deltider och på tok för låg lön. Hade det sett ut på liknande sätt inom andra branscher hade det blivit stort rabalder och krav på förändring. Men i välfärden har det skapats ett undantagstillstånd, där dåliga villkor, deltid och obetalda håltimmar blivit norm.

Många av äldreomsorgens anställda lever dessutom med otrygga anställningar. Det är märkligt med tanke på att det alltid kommer att behövas personal inom äldreomsorgen. Under de kommande åren behövs också 160 000 nya undersköterskor rekryteras inom vård och omsorg. För att så ska ske, är det avgörande att yrkets status höjs. En viktig del i detta är att låta hemtjänstpersonalen få vara de experter de är.

Kommunals rapport "Plats för proffsen – ett alternativ till NPM i hemtjänsten" visar att en annan hemtjänst är möjlig. Kommunals modell utgår därför från det flexibelt omsorgsrationella, i stället för kortsiktig detaljstyrning. Det betyder att de äldres behov får styra, man individanpassar omsorgen på dagsbasis och ger de äldre en sann valfrihet, i stället för att bara få välja mellan utförare. Grundläggande för en bra hemtjänst är också en hög personalkontinuitet. Dessutom måste personalen ha tillräckligt med tid för att hinna uppfatta den äldres behov och handlingsutrymme för att tillgodose behoven. Det är inte helt självklart i dagens hemtjänst.

Barbro Andersson, Kommunal  - Ove Johansson, Berit Ericsson, SKPF