S i stor ilska över inställt fullmäktige: "Hade varit otroligt viktigt"
Kommunfullmäktigemötet som var planerat i december ställdes in, något som fått Socialdemokraternas Örjan Fridner att reagera starkt kritiskt. Spelade Helena Brinks avgång in i beslutet?
Nej, menar Björn Brink (C) och påpekar att presidiet var enigt i sitt beslut att ställa in.
Anledningen till att fullmäktigemötet ställdes in var, enligt dess ordförande Björn Brink (C), att det var för få ärenden som skulle hanteras, och att januarimötet även det såg ut att bli tunt. Björn Brink menade att det därav också var en kostnadsfråga.
Detta köper inte Örjan Fridner.
– Vad har inträffat från det att kallelsen utgår till det att mötet ställs in? Vad har inträffat i Ljusdals politiska liv som gör att fullmäktiges ordförande går ifrån den bedömning han hade när han skickade ut kallelsen?
Listan förändrades inte på något sätt, ärendena var fortfarande lika många som när kallelsen gick ut.
– Vad sker den 17:e? Dagen efter att fullmäktige ställdes in? Jo, på kommunens hemsida kunde vi läsa att kommunens näst högste i viss bemärkelse, den med största ansvar efter kommunstyrelsens ordförande – avgår.
Han syftar till Helena Brink (C) som bland annat hoppade av som ordförande i omsorgsnämnden. Den nämnd som nu väntas gå back med 40 miljoner kronor.
Just detta var någonting han ville skulle diskuteras under fullmäktigemötet – alltså nämndens underskott och problem.
– Under hösten har det varit uppe på vartenda kommunstyrelsemöte och jag har irriterats över detta och sagt att jag vill ha frågan i fullmäktige. Nu skulle vi få det. Under decembermötet skulle vi få en revisionsrapport till fullmäktige.
Var det viktigt att det skulle tas upp redan i december?
– Ja. Det hade varit otroligt viktigt, för den politiska temperaturen var så hög kring detta. Och politik är tid, time is money, nu har vi jul och nyår och då går allt ner i temperatur, säger Örjan Fridner.
Spelade Helena Brinks avgång in i Björn Brinks beslut att ställa in fullmäktigemötet i december? Det frågar sig Örjan Fridner.
– Nej. Det hade ingen betydelse för det här beslutet. Det här var någonting vi var överrens om i presidiet. Det hade helt andra bevekelsegrunder, säger Björn Brink.
Han håller fast vid att det var en tunn ärendelista som föregick beslutet.
– Det var när jag fick reda på hur ärendelistan såg ut för januari, att den om möjligt var ännu kortare än i december, som beslutet togs, säger han.
Och med ärendelista menar han beslutsärenden. De ärenden som kommer från kommunstyrelsen.
– Det är de som räknas, säger Björn Brink.
Att räkna ärenden som kulor, som Örjan Fridner uttrycker det, tycker densamme är fel.
– Man måste räkna kvalitativt sett till dess politiska innehåll. Det skulle bland annat upp ett jätteviktigt ärende om vindkraft i Högkölen. De har pratat med mig och är ledsna över att de tappar en månad på att vänta på besked, säger Örjan Fridner.
Björn Brink om detta:
– Den information jag inhämtade var att det inte var brådskande på det sättet. Det viktiga var att det fattas beslut snart nog, men det var inte brådskande, säger han.
Moa Fredholm