Redan i dag har många i låglöneyrkena svårt att få sin vardag att gå ihop

"Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin, under några omständigheter, arbeta på sämre villkor eller till lägre lön än det vi nu lovat varandra. Vi lovar varandra detta i den djupa insikten om att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav." 

Det är grunden för allt fackligt arbete, det fackliga löftet, där arbetarna förenat sig i fackföreningar i syfte att arbeta för bättre löner och villkor på sina arbetsplatser.

Arbetsköparna gick å sin sida samman i Svenska arbetsgivareföreningen i syfte att krossa den spirande fackföreningsrörelsen. Efter att 1910- och 1920-talen hade präglats av en orolig arbetsmarknad med strejker och lockouter samt godtyckliga avskedanden i strid kring lönesättningar och rätten att organisera sig. Det hela löste sig med Saltsjöbadsavtalet där LO och SAF kom överens om att de själva skulle förhandla fram löner och villkor utan statlig inblandning.

I dag propagerar Svenskt näringsliv, SAF:s arvtagare, för sänkta löner, man vill skapa en arbetsmarknad liknande den på 1920-talet där folk fick godtyckliga löner. De vill också att arbetsgivaren ska slippa betala de avgifter som är en del av den anställdes lön som den anställde avstår för att arbetsgivaren ska betala in skatt och pension för den anställde.

I dag handlar det om att det är invandrare som ska ha sänkt lön, förut handlade det om att kvinnor skulle arbeta för lägre löner eller att unga skulle ha lägre löner. Syftet är naturligtvis att sänka allas löner, att skapa en låglönemarknad där man ska konkurrera om jobben genom sänkta löner. Och man säger att facket ska gå med på det, det vill säga att facket ska bryta sitt eget löfte, grunden för den fackliga verksamheten, eller så ska staten gå in och lagstifta om det, det vill säga ett tydligt brott mot Saltsjöbadsavtalet.

Redan i dag har många i låglöneyrkena svårt att få sin vardag att gå ihop då man ofta är deltidsanställd och lönen sätts utifrån en heltidstjänst. Allt medan företagen ska kunna maximera sina vinster på det arbete som de anställda gör.

Ernst Wigforss, svensk finansminister 1925 -1949 yttrade: ”Om målet med samhällsutvecklingen skulle vara att vi alla skulle arbeta maximalt vore vi sinnessjuka. Målet är att frigöra människan till att skapa maximalt. Dansa. Måla. Sjunga. Ja, vad ni vill. Frihet.” 

 

Lars B Andersson och Barbro Andersson

LO-facken i södra hälsingland