Nye socialchefen: "Jag är ödmjuk inför det faktum att det är en svår utmaning"
För tre månader sedan sparkades dåvarande socialchefen Marita Wikström från sin post. Under rekryteringsprocessen till en ny chef sökte 10 personer tjänsten, men det blev Järvsösonen Mikael Björk som fick den.
Han är förväntansfull inför uppdraget.
– Det känns bra. Jag är ödmjuk inför det faktum att det är en svår utmaning med de ekonomiska förutsättningarna vi går in med nu i 2016, men skulle aldrig tacka ja om jag inte trodde att vi kan lösa det här, säger Mikael Björk.
Den 31-årige socialchefen är ingen främling i trakten. Han är uppväxt i Järvsö där han gick ut grundskolan, studerade sedan på Slottegymnasiet i Ljusdal innan han satsade på högre utbildning vid Uppsala universitet.
– Som många andra flyttade jag för att utbilda mig. Jag har läst till personalvetare där och blev sedan kvar och har verkat i Uppsala kommun fram till i år.
Hans fru Tina Björk är också uppväxt i bygden. Mikael berättar att de har hållit ihop i många år – flyttade till Uppsala tillsammans och flyttar nu hem till Ljusdal tillsammans.
– Vi träffade varandra redan i gymnasiet. Vi har längtat hem till Ljusdal och Järvsö i många år och nu fick vi chansen, säger Mikael Björk.
Några som är glada över det är förstås mor- och farföräldrar.
– Givetvis, de har ju fått ett barnbarn som de så klart vill umgås med och är så klart jätteglada.
Mikael Björk anställdes på en helt annan tjänst i förvaltningen redan den 1 juni i år, som biträdande verksamhetschef för äldreomsorg samt stöd och omsorg.
Under hösten har han dock fått större ansvar och representerat socialförvaltningen bland annat vid ärendeberedningar, i nämnden och arbetet med budgetprocessen, berättar Mikael.
– Efter semestern har det skett förändringar i förvaltningen och då har jag haft två uppdrag egentligen. Det behövdes en person från förvaltningen som kan sakfrågorna. Jag har delat det uppdraget med Ingrid Sundström som också har representerat förvaltningen under rekryteringsprocessen.
Inom socialförvaltningen ska många behov hanteras samtidigt som det saknas många miljoner i budgeten. Hur det ska tacklas är något som Mikael har en hel del funderingar inför.
– Jag har massor med tankar och idéer, samtidigt måste jag få sätta mig med min ledningsgrupp och fundera över vad vi vill göra på lång och kort sikt. Sedan är det en politiskt styrd organisation och jag ska förverkliga den politik som drivs. Det är ju omsorgsnämnden i första hand som ger riktningen var vi ska.
Monica Wikström