Kritisk rapport på årets första kommunfullmäktige: "Att man har mörkat det är obegripligt"

I kväll håller Ljusdals kommunfullmäktige sitt första möte för året. .

En kritisk rapport om omsorgsnämnden riskerar dock att snabbt viftas undan av politikerna.

– Det är väldigt olyckligt, säger revisorn Bodil Eriksson.

Revisionsbolaget PwC har genomfört en fördjupad granskning av hur omsorgsnämnden skötte sitt arbete under 2014. Kritiken mot politikerna i deras rapport är delvis mördande. "Vår bedömning är att nämnden inte har tagit sitt ansvar avseende verksamhetens ekonomiska utveckling. Internkontrollen inom nämndens ansvarsområde är obefintlig", skriver de bland annat.

Det är ett ärende som endast ligger som informationspunkt i kvällens fullmäktigemöte, och frågan är hur mycket diskussion rapporten kommer att leda till. Dåvarande ordförande för omsorgsnämnden var nuvarande oppositionsrådet Markus Evensson (S). Förste vice ordförande var Tommy Olsson (C). Efter valet är det Helena Brink, som nu har gått över från (C) till (M), som har hållit i ordförandeklubban – och budgetunderskottet i nämnden har ökat kraftigt även under förra året.

Bodil Eriksson, som har egen revisionsbyrå i Ljusdal, har läst rapporten och är upprörd över att inget har skett sedan den släpptes för snart ett år sedan.

– Den ger förödande kritik av politiken, och så sopar man det under mattan. I stället var det tjänstemännen som råkade illa ut, framför allt Marita Wikström. Rapporten säger entydigt att hon har försökt prata med politikerna och det tycker jag ska fram till allmänheten. Att man har mörkat det är obegripligt.

Enligt revisionsrapporten brast omsorgsnämndens ansvarsutövande. Då borde kommunens förtroendevalda revisorer, med ordföranden Roland Bäckman i spetsen, varit noga med att den används och leder till förändring, tycker Bodil Eriksson.

– PwC är ju fruktansvärt dyra och då är det viktigt att man tar till sig rapporten, diskuterar och behandlar den. Att inte revisionen reagerar mer kraftfullt är konstigt, det är ju de som har beställt rapporten. Det är väldigt olyckligt.

Om den punkten inte leder till diskussioner under kvällens möte finns dock en hel del annat som kan tänkas orsaka meningsutbyten. Bland annat har socialdemokraterna flera gånger, även i tidningen, luftat sin irritation över att decembers möte i fullmäktige ställdes in.

Det är något som lär tas upp på kvällens möte, där även flera medborgarförslag och interpellationer, eller frågor från politiker, kommer att behandlas.

Bland dessa finns förslaget att lägga ner Kyrksjöbadet, något som kommunstyrelsen sa nej till i december, samt den utvärdering av vindkraftsplanen som fullmäktige tog beslut om för ett år sedan, men som ännu inte har genomförts.

Kvällens första beslutsärende handlar om vindkraft på Högkölen sydväst om Färila. Där har miljödelegationen i Dalarna sedan tidigare gett tillstånd till 30 verk med en höjd av 180 meter. Men vindkraftsbolaget OX2 vill öka höjden till 206 meter i stället. Kommunstyrelsen tog i december beslut om att säga nej till den ändringen, men myndighetsnämnden har yttrat sig positivt.

Under kvällen ska även en rad politiska avsägningar behandlas.

 

Monica Wikström