Höjda avgifter inom äldreomsorgen: "Synd att man behöver lägga kostnaden på pensionärerna"
Snart höjs avgiftstaxan inom äldreomsorgen i Ljusdals kommun, om kommunstyrelsens senaste beslut går igenom i fullmäktige. Bland annat höjs avgiften för dagverksamhet, trygghetslarm och matdistribution. Men Socialdemokraterna är kritiska.
– Jag tycker det är synd att man behöver lägga kostnaden på pensionärerna när det är så stora underskott inom omsorgen, säger oppositionsrådet Markus Evensson (S).
Förutom höjning av flera avgifter införs installationsavgift för larm samt timtaxa inom hemtjänsten. Dessutom debiteras kostnader för sänghyra och förbrukningsartiklar på vård- och omsorgsboenden utanför maxtaxa.
I förslaget ingår att hänsyn ska tas till individernas förmögenhet när avgiftsutrymmet beräknas. Lasse Molin (M), kommunstyrelsens ordförande, framhåller vikten av att pensionärer med högre pension betalar mer.
– De kommer att vara med och betala något mer för vissa tjänster, medan de som har sämre ekonomi inte kommer att drabbas. Det kan finnas någon enskild pensionär som har dåligt ekonomi och kan drabbas, men då handlar det om att vederbörande inte har sökt bostadstillägg. Då hjälper kommunen till att söka det.
Men Markus Evensson tycker inte att det här framgår tillräckligt bra av underlaget.
– För de som till exempel behöver köpa matlådor höjs priserna för alla. Det är inget som ingår i någon maxtaxa vad jag vet. Vill man göra en sådan höjning och vill ha en bred politisk majoritet så skulle man ha pratat om det här mer öppet i ett tidigare skede. Nu har vi inte varit med i processen och känner inte att vi kan gå med på att höja avgifterna.
Under torsdagens möte togs också beslut om att dra i gång en demokratiutredning. Lasse Molin menar att det är viktigt att öka intresset för politiska frågor och skapa bättre rekryteringsunderlag till de politiska partierna.
– Vi behöver bland annat fler kvinnor och det finns andra grupper som är dåligt representerade. Det är inte bra för demokratin.
Markus Evensson är också positiv och tycker det är viktigt att se över den interna organisationen i politiken i tid inför nästa val.
– Jag tror att det är jättebra att få en bred uppslutning från alla partier och att vi kan försöka stärka demokratin i kommunen.
Kommunstyrelsen tog även beslut om att anställa en egen inköpschef i kommunen, vilket enligt Lasse Molin kommer att göra det lättare att ställa andra krav än pris på företagen.
– Vi kan sätta miljökrav exempelvis, eller kvalitetskrav på maten till skolan. Det kan positivt påverka det lokala näringslivet, och det är väldigt viktigt.
Det finns också beräkningar från Inköp Gävleborg som visar att kostnaderna sannolikt sänks med egen inköpschef, enligt Lasse Molin.
– Redan inom ett år kommer vi att kraftigt sänka inköpskostnaderna.
En annan tjänst som kommer att inrättas är en skoglig samordnare som ska ta över skötseln för kommunens skogsinnehav när förvaltningsavtalet med Mellanskog upphör i januari. Enligt Markus Evensson är det han som har fört upp detta på dagordningen.
– Jag ser att det finns otroligt många synergieffekter att ha det i kommunens regi när vi har ett naturbruksgymnasium som är väldigt bra och en arbetsmarknadsenhet som jobbar med skogsslag.
Kommunstyrelsen tog också beslut om att anställa Mikael Björk som ny social chef och Inga-Lill Öjemark som tillförordnad utbildningschef.
Monica Wikström