Efter fackkritiken: Kommunchefer måste utbildas i MBL – lagen har inte följts
Samtliga chefer i Ljusdals kommun ska utbildas i Medbestämmandelagen. Den lag som tolv fackliga föreningar inte tycker att kommunen följer.
– Det har vi tydligen inte gjort fullt ut, säger kommunalråd Lars Molin (M).
Det var i mitten av december förra året som tolv fackföreningar i Ljusdal gick samman och skrev till kommunledningen.
I skrivelsen framkom omfattande och allvarlig kritik som bland annat berörde brott mot Medbestämmandelagen, MBL, toppstyrning inom kommunen och en uteslutande attityd både mot anställda och fackliga representanter.
Det tog mer än en månad, av tystnad, men så kom inbjudan till det möte som hölls på onsdagen.
Ett konstruktivt sådant enligt Christian Jensen, Lärarnas riksförbund.
– Politikerna, kommunchefen och personalchefen ville ha lite mer kött på benen och bad sedan att få återkomma vid ett senare tillfälle, säger Christian Jensen och fortsätter:
– Finns det en problemställning så känns det rimligt att göra som de gör. Att de först får skapa sig en djupare bild av det vi skrev om. Det är svårt att åtgärda någonting som man inte till fullo förstår vad det handlar om.
Huruvida mötet faktiskt kommer att ge någonting konkret återstår att se enligt Christian Jensen, men han ser det som en bra början och upplevde det som att det fanns en positiv anda under mötet.
Christian Jensens bild stämmer, enligt Lars Molin (M) som fanns med på mötet tillsammans med vice kommunalråd Sören Görgård (C), kommunchef Claes Rydberg och personalchef Maria Carlgren.
– Det var konstruktivt, och med konstruktivt menar jag att det leder framåt. Vi ska ha ett till möte före sommaren, och sen kom vi också in på och kunde peka ut vad som blir politikens ansvar och vad som ska ligga på förvaltningen.
Från kommunledningens sida fanns en önskan om att få en mer utförlig bild av den kritik som riktats mot dem. Det tycker Lars Molin att de fick och en av de viktigaste sakerna som kom fram, enligt honom, var att det inte längre finns något samverkansavtal inom kommunen. Ett avtal som tidigare fanns och som beskrev hur samverkan ska fungera mellan arbetsgivaren och de fackliga organisationerna.
Kommunledningen medger nu att man inte följt Medbestämmandelagen.
– När det lades ner uppstod ett vakuum och det tror jag att flera var överrens om. Och då är det naturligtvis så att det är kommunen som arbetsgivare som har ansvaret att fylla det vakuumet. Då övergick man till att man skulle hantera Medbestämmandelagen rakt av och det har vi tydligen inte gjort fullt ut, säger Lars Molin.
Han berättar att personalavdelningen med Maria Carlgren i spetsen fått uppgiften att ta fram en utbildning i Medbestämmandelagen, som samtliga chefer inom kommunen ska ta del av.
Lars Molin tar kritiken på allvar och den kommer att behandlas både politiskt och av förvaltningen.
– Jag hoppas att det här ska bli ett personalpolitiskt år. När vi går ut ur det ska vi kunna titta bakåt och se att nu har vi skapat förutsättningar för att bättre kunna rekrytera, behålla och utveckla personal.
Moa Fredholm